Pasta med köttfärs- och auberginesås

POPULÄRT
koket.se
Pasta med köttfärs- och auberginesås
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Pasta med köttfärs- och auberginesås

17 ingredienser

1 h

Zeina lagar favoriten köttfärs med spaghetti och drygar ut färsen med aubergine - klimatsmart och väldigt gott!

Ingredienser

portioner
  • 200 g nötfärs
  • 2 aubergines
  • 2 morötter, rivna
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, pressad
  • 4-5 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad basilika (eller ca 15 finhackade färska basilikablad)
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk dijonsenap (kan uteslutas)
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • olja
  • ca 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 300 g pasta (t ex penne)

Gör så här

  1. Fräs morot, lök och selleri i olja i en stor kastrull eller gryta. Grönsakerna ska mjukna utan att ta färg.
  2. Rör i färsen, oregano, basilika, vitlök och tomatpuré. Stek under omrörning tills köttet har fått lite färg.
  3. Tillsätt balsamvinäger, paprikapulver, dijonsenap, salt och svartpeppar. Låt fräsa någon minut och häll sedan i krossad tomat.
  4. Låt småkoka under lock minst 20-30 minuter, gärna längre.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skär aubergine i tärningar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och blanda runt.
  7. Tillaga ca 15 minuter i ugnen. Låt auberginen rinna av om den släppt mycket vätska.
  8. Vänd ner auberginen i såsen. Låt småkoka ytterligare 20 minuter. Smaka av.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  10. Servera pastan med köttfärssåsen.