Pasta Bolognese med riven parmesanost

140 röster
4
Pasta Bolognese med riven parmesanost
Foto: TV4

Så här lagar du en klassisk förrätt från Bologna. I en riktig Bolognesesås ingår alltid buljong, morot och rotselleri. Det är dessa ingredienser som ger den alldeles speciella smaken till såsen. Servera med spaghetti och riven parmesanost.

Så väljer du rätt kött i köttdisken
4
4 portioner

Du behöver

  • 300 g spaghetti
  • 300 g nötfärs
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 rotselleri
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och tärna moroten ytterst fint. Skala rotsellerin och riv den grovt. Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.
  2. Pudra över mjölet och rör om. Spä med buljongen och de krossade tomaterna. Krydda såsen med örtkryddorna. Pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Servera med såsen och parmesanost.
3 november 2009