Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
Maränger
2 äggvitor
1,5 dl Dansukker EKO Strösocker
2 droppar citronsaft
Lemoncurd
2 dl citronsaft, färskpressad
3 ägg
5 dl Dansukker Syltsocker
200 g smör
Kex
8 digestivekex
1 msk Dansukker EKO Strösocker
25 g smör
1 tsk malen kardemumma
Garnering
3 dl grädde
100 g blåbär
8 maränger
Dansukker EKO Florsocker
Gör så här
Maränger
Sätt ugnen på 125 grader och börja med marängerna. Vispa äggvitorna och halva sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret och citronsaften i smeten.
Fyll en spritspåse och spritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme.
Lemoncurd
Pressa citronerna och sila saften för att få bort kärnor. Blanda ägg, syltsocker och citronsaft i en kastrull. Sätt kastrullen på en platta och sjud på låg värme under omrörning tills curden börjar tjockna.
Tillsätt smöret i små klickar medans du rör om. Ta kastrullen från plattan och sila genom en finmaskig sil. Häll upp lemoncurden i en väl rengjord burk. Låt svalna.
Förbered kexen. Sätt sedan ugnen på 175 grader.
Kex
Krossa kexen och sprid ut dem på en plåt tillsammans med socker. Dela smöret i små kuber i sprid ut det på plåten. Strö över kardemumman.
Rosta i mitten av ugnen tills kexen fått fin färg, ca 5–10 minuter.
Garnering
Vispa grädden med strösocker .
Varva kex, lemoncurd, grädde, blåbär och maränger i ett glas.