Pariserbulle med äpple

NYHET
Pariserbulle med äpple
Foto: TV4
Matilda Kågström
Matilda Kågström

Pariserbulle med äpple

Av: Matilda Kågström

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

De här bullarna är fyllda med en len och lätt syrlig äppelkompott och en bulldeg smaksatt med värmande kryddor som kanel, nejlika och ingefära. Efter gräddning penslas bullarna med smör, doppas i kanelsocker och pryds med en kanelstång och lagerblad.

Ingredienser

portioner

Bulldeg

  • 50 g jäst (1 pkt)
  • 200 g mjölk [2 dl]
  • 200 g filmjölk [2 dl]
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 9 g malen kanel [4 tsk]
  • 4 g malen nejlika [2 tsk]
  • 9 g malen ingefära [4 tsk]
  • 1,5 g malen muskot [2 krm]
  • 18 g vaniljsocker [2 msk]
  • 540-600 g vetemjöl [9-10 dl]
  • 6 g bikarbonat [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]

Pensling och garnering

  • 60 g ägg [1 st]
  • 15 g vatten [1 tsk]
  • salt, en nypa
  • 8 kanelstänger

Äppelkompott

  • 900 g äpple, röda [ca 6 st]
  • 10 g citronsaft [2 tsk]
  • 25-50 vatten [0,25-0,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 40 g flytande honung [2 msk]
  • 2,2 g malen kanel [1 tsk]
  • 0,7 g salt [0,5 krm]

Garnering

  • 50 g smör
  • 6,5 g malen kanel [1 msk]
  • 180 strösocker [2 dl]
  • 12 lagerblad

Gör så här

Bulldeg

  1. Smula jästen i en stor bunke (gärna till en bakmaskin).
  2. Värm mjölken till 37 grader, häll den sedan över jästen och kör maskinen på låg hastighet tills jästen har löst upp sig.
  3. Tillsätt filmjölk, rumsvarmt smör och strösocker i bunken. Kör smeten på låg hastighet.
  4. Blanda samman kanel, nejlika, ingefära, muskotnöt och vaniljsocker i en liten bunke. Sikta sedan ner blandningen i degbunken. Kör maskinen på låg hastighet tills kryddorna har spridit ut sig.
  5. Tillsätt hälften av mjölet och kör maskinen på medelhastighet.
  6. Tillsätt bikarbonat, saltet och det mesta av det resterade mjölet, låt maskinen arbeta degen smidig i någon minut. Känn på degen, den ska vara lätt kladdig men inte fastna på fingret. Tillsätt successivt mer mjöl vid behov.
  7. Låt degen jäsa under kökshandduk eller jäslock i ca 35 min. Gör äppelkompott medan bulldegen jäser (recept nedan)
  8. Använd en vass kniv och skär kanelstängerna en gång på längden och en gång på bredden.Lägg åt sidan.
  9. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  10. Stjälp upp degen på en lätt mjölad plan yta. Skär degen i 16 st lika stora delar (ca 90 g/st). Rulla till bollar. Kavla ut varje boll till ca 9 cm i diameter.
  11. Klicka ut ca 20 g äppelkompott på varje degskriva. Nyp noggrant ihop bullen och forma den rund innan du placerar bullen på bakplåtspappret med skarven nedåt.
  12. Stick in en bit kanelstång i mitten av varje bulle.
  13. Täck plåten med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 35 min.
  14. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme när det återstår ca 20 min av jästiden.
  15. Vispa snabbt ihop ägg, vatten och salt till penslingen. Pensla bullarna och grädda sedan i mitten av ugnen på ca 225 grader i ca 9-10 min. Låt svalna något.

Äppelkompott

  1. Skala och kärna ur äpplena, skär i ganska små bitar och lägg i en kastrull (ca 600 g äppelbitar)
  2. Tillsätt övriga ingredienser i kastrullen och låt koka upp.
  3. Sänk värmen och låt kompotten sjuda i cirka 8-10 min. Äppelbitarna ska bli mjuka men inte gå sönder. Späd ev. med lite extra vatten i samband med sjudningen om kompotten känns för torr. Låt sedan svalna i kylskåp.

Garnering

  1. Smält smöret medan bullarna gräddas i ugnen.
  2. Blanda strösocker och kanel i en skål.
  3. Pensla bullarna med smält smör efter gräddning och doppa sedan försiktigt i kanelsockerblandningen.
  4. Garnera med lagerblad genom att sticka fast ett vid kanelstången på respektive bulle.