Pappas polska piroger

Pappas polska piroger
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Pappas polska piroger

0

26 ingredienser

1 h

Dannys pappas polska piroger - ljuvliga små knyten med magiska fyllningar. Det tar lite tid och är lite pilligt men väl värt engagemanget!

Ingredienser

portioner piroger

Pirogdeg

  • 3,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg, uppvispat

Köttfyllning

  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 250 fläskfärs (eller blandfärs)
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Svamp- och surkålsfyllning

  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 300 g surkål (urkramad vikt)
  • 25 g skogssvamp, torkad men blötlagd
  • 2 msk smetana
  • salt
  • peppar

Färskostfyllning

  • 300 g twarog, polsk färskost
  • 1 äggula
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • salt

Servering

  • smetana
  • syrade polska gurkor
  • färska bär (eller kanel och socker)

Gör så här

  1. Pirogdeg
    Värm vatten och smör i en liten kastrull tills smöret smält. Låt svalna något.
  2. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Slå över vätskan och uppvispat ägg. Använd händerna och knåda till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över och låt vila i kylskåpet en halvtimme.
  3. Köttfyllning
    Hacka löken fint och stek i smöret på medelvärme utan att löken tar färg, minst 5 minuter. Smula ner färsen och stek igenom.
  4. Hacka kryddörterna fint och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Svamp- och surkålsfyllning
    Hacka löken fint och stek i smöret på medelvärme utan att löken tar färg, minst 5 minuter. Tillsätt finhackad surkål och avrunnen svamp.
  6. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner smetana.
  7. Färskostfyllning
    Smula sönder osten i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör slätt.
  8. Montering
    Dela degen i tre bitar. Kavla ut till 2–3 mm tjock plattor. Använd ett stort dricksglas och stansa ut rundlar.
  9. Lägg ca 1 tesked fyllning på varje degrundel och nyp ihop kanterna till en liten halvmåne. Upprepa tills deg och fyllning är slut.
  10. Var noga med att inte blanda ihop kött- och ostpiroger. Sätta exempelvis ihop spetsarna på kött- och surkålspirogerna och låta ostpirogerna vara halvmåneformade.
  11. Koka upp rejält med lättsaltat vatten i en stor gryta.
  12. Förbered en stekpanna med lite smält smör i botten. Börja med att koka kött- och surkålspirogerna. Släpp ned dem i det kokande vattnet, de är klara när de flyter upp till ytan. Fiska upp de färdiga piroger med en hålslev och låt dansa ner i stekpannan. De ska inte stekas och få färg utan bara hållas varma.
  13. Servering
    Servera med smetana och syrade polska gurkor eller färska bär och en blandning av socker och kanel. Drick vodka till.