Pappas polska piroger
Pappas polska piroger
26 ingredienser
1 h
Dannys pappas polska piroger - ljuvliga små knyten med magiska fyllningar. Det tar lite tid och är lite pilligt men väl värt engagemanget!
Ingredienser
Pirogdeg
- 3,5 dl vatten
- 50 g smör
- ca 10 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 ägg, uppvispat
Köttfyllning
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 250 fläskfärs (eller blandfärs)
- 1 kruka dill
- 1 kruka persilja
- salt
- peppar
Svamp- och surkålsfyllning
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 300 g surkål (urkramad vikt)
- 25 g skogssvamp, torkad men blötlagd
- 2 msk smetana
- salt
- peppar
Färskostfyllning
- 300 g twarog, polsk färskost
- 1 äggula
- 3 msk florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- salt
Servering
- smetana
- syrade polska gurkor
- färska bär (eller kanel och socker)
Gör så här
Pirogdeg
- Värm vatten och smör i en liten kastrull tills smöret smält. Låt svalna något.
- Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Slå över vätskan och uppvispat ägg. Använd händerna och knåda till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck över och låt vila i kylskåpet en halvtimme.
Köttfyllning
- Hacka löken fint och stek i smöret på medelvärme utan att löken tar färg, minst 5 minuter. Smula ner färsen och stek igenom.
- Hacka kryddörterna fint och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
Svamp- och surkålsfyllning
- Hacka löken fint och stek i smöret på medelvärme utan att löken tar färg, minst 5 minuter. Tillsätt finhackad surkål och avrunnen svamp.
- Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner smetana.
Färskostfyllning
- Smula sönder osten i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör slätt.
Montering
- Dela degen i tre bitar. Kavla ut till 2–3 mm tjock plattor. Använd ett stort dricksglas och stansa ut rundlar.
- Lägg ca 1 tesked fyllning på varje degrundel och nyp ihop kanterna till en liten halvmåne. Upprepa tills deg och fyllning är slut.
- Var noga med att inte blanda ihop kött- och ostpiroger. Sätta exempelvis ihop spetsarna på kött- och surkålspirogerna och låta ostpirogerna vara halvmåneformade.
- Koka upp rejält med lättsaltat vatten i en stor gryta.
- Förbered en stekpanna med lite smält smör i botten. Börja med att koka kött- och surkålspirogerna. Släpp ned dem i det kokande vattnet, de är klara när de flyter upp till ytan. Fiska upp de färdiga piroger med en hålslev och låt dansa ner i stekpannan. De ska inte stekas och få färg utan bara hållas varma.
Servering
- Servera med smetana och syrade polska gurkor eller färska bär och en blandning av socker och kanel. Drick vodka till.