Lasagne al forno - Paolo Robertos recept

309 röster
1 h
4-6
Lasagne al forno - Paolo Robertos recept
Foto: TV4

Klassisk italiensk lasagne enligt Paolo Roberto. En sofritto med lök, morot och selleri samt rejält med tomatpuré i såsen samt två sorter ost är några av hemligheterna för att få till den perfekta lasagnen. 

Visa mer
1 h
4-6

Du behöver

  • 12 lasagneplattor, färska (eller torkade)

Köttfärssås

  • 500 g köttfärs
  • 3 bladselleristjälkar
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 förp tomatpuré (200 g)
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2,5 dl rödvin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk muskotnöt, mald
  • 125 g mozzarella, skuren i små bitar
  • 1,5 dl parmesan, riven
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka lök, vitlök och grönsaker, (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
  2. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
  3. Lägg ner köttfärsen i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn köttet lite lätt. Rör i tomatpuré, tomater, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka på svag värme i 45 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  5. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
  6. Täck botten på en ugnssäker form med ett tunt lager tomatsås och lite béchamelsås. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås. Gör inte för tjocka lager, då får lasagnen svårt att hålla ihop. Strö över lite parmesanost.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, tills plattorna är mjuka. Täck eventuellt med folie mot slutet om den börjar få mycket färg.
9 december 2008
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...