Amandas vinnarrätt på utmaningen att laga något friterat, resultatet blev friterad pankopanerad blomkål, syrlig rödkål, sojastekt svamp och het dressing med sriracha serverad i krispigt salladsblad.
Ingredienser
200 g blomkål, beroende på storlek
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
olja, till fritering
Svamp
150 g shiitakesvamp
2-3 msk japansk soja
1 klyfta vitlök
25 g smör
Syrad rödkål
200 g rödkål
1 limefrukt
Miso- och srirachamajonnäs
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 msk vit misopasta
1 msk sriracha
1 tsk limefrukt
Till servering
1 kruka färsk koriander
salladsblad, t ex cosmopolitan
Gör så här
Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger och miso. Vispa i oljan lite i taget tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med sriracha, salt och pressad lime.
Hyvla rödkålen tunt. Pressa på saft från ½-1 lime och salta. Krama rödkålen med händerna tills den mjuknar något.
Dela blomkålen i små buketter, ca 3 cm stora. Panera i mjöl, ägg och panko. Värm oljan till 180 grader. Fritera blomkålen gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.
Dela shiitaken i mindre bitar. Stek svampen på medelhög till hög värme i smör tillsammans med en mosad vitlöksklyfta tills svampen får fin färg. Sänk värmen och häll i sojan. Smaka av med peppar och salt om det behövs.
Fyll salladsblad med rödkål, svamp, blomkål och majonnäs. Toppa med koriander.