Paj med svarta vinbär och flamberade persikor

POPULÄRT
Paj med svarta vinbär och flamberade persikor
Foto: TV4
Linda Hansson
Linda Hansson

Paj med svarta vinbär och flamberade persikor

20

19 ingredienser

1 h 30 min

Lika vacker som god paj med spröd mördeg i botten och saftig fyllning med mandel, svarta vinbär och persikor flamberade i likören amaretto. Bjud med en klick mandelgrädde till.

läs mer
Kökets kurser
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård

Ingredienser

portioner10 portioner

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 2-3 persikor
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,75 dl amarettolikör
  • 250 g svarta vinbär (frysta)

Royalsmet

  • 3 ägg
  • 2 dl kvarg 10 %
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mandelmassa, riven
  • riven muskotnöt (efter smak)

Garnering

  • 2 msk mandelspån

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • vaniljsocker

Gör så här

  1. Mördeg
    Mixa ihop smör med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet, det ska precis gå ihop. Plasta och kyl ca 30 minuter.
  2. Fyllning
    Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Dela och kärna ur persikorna. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Stek dem i smör och rörsocker och häll på amaretton. Låt det bli varmt innan du tänder på, tänk på att ha ett lock nära till hands, flambera i några sekunder innan du blåser ut elden, låt svalna.
  5. Kavla ut och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med mördegen.
  6. Fyll bottnen med svarta vinbär.
  7. Royalsmet
    Rör ihop alla ingredienser till royalsmeten. Häll smeten över vinbären, försök att täcka så att vinbären inte syns igenom.
  8. Lägg på de flamberade persikorna i önskat mönster och spara spadet till grädden. Strö över flagad mandel.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
  10. Vispa grädden med vaniljsocker och smaksätt med spadet från de flamberade persikorna.
  11. Bjud pajen med grädden.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk högrevsburgare à la Brooklyn

7 grymma tillbehör till burgaren

Från tryffelmajonnäs till krämig coleslaw

Läs mer