Paj med svarta vinbär och flamberade persikor
Paj med svarta vinbär och flamberade persikor
19 ingredienser
1 h 30 min
Lika vacker som god paj med spröd mördeg i botten och saftig fyllning med mandel, svarta vinbär och persikor flamberade i likören amaretto. Bjud med en klick mandelgrädde till.
Ingredienser
Mördeg
- 150 g smör, kallt
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 ägg
- 0,5 msk vatten
Fyllning
- 2-3 persikor
- 3 msk smör
- 0,5 dl rörsocker
- 0,75 dl amarettolikör
- 250 g svarta vinbär (frysta)
Royalsmet
- 3 ägg
- 2 dl kvarg 10 %
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl strösocker
- 100 g mandelmassa, riven
- riven muskotnöt (efter smak)
Garnering
- 2 msk mandelspån
Till servering
- 2 dl vispgrädde
- vaniljsocker
Gör så här
Mördeg
- Mixa ihop smör med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet, det ska precis gå ihop. Plasta och kyl ca 30 minuter.
Fyllning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela och kärna ur persikorna. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Stek dem i smör och rörsocker och häll på amaretton. Låt det bli varmt innan du tänder på, tänk på att ha ett lock nära till hands, flambera i några sekunder innan du blåser ut elden, låt svalna.
- Kavla ut och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med mördegen.
- Fyll bottnen med svarta vinbär.
Royalsmet
- Rör ihop alla ingredienser till royalsmeten. Häll smeten över vinbären, försök att täcka så att vinbären inte syns igenom.
- Lägg på de flamberade persikorna i önskat mönster och spara spadet till grädden. Strö över flagad mandel.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
- Vispa grädden med vaniljsocker och smaksätt med spadet från de flamberade persikorna.
- Bjud pajen med grädden.