Pain Perdu med blodapelsinsorbet och sichuanpepparmousse

koket.se
Pain Perdu med blodapelsinsorbet och sichuanpepparmousse
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Pain Perdu med blodapelsinsorbet och sichuanpepparmousse

25 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här läckra desserten kommer gästerna snabbt vilja ha mer av! På DoMa består vår ”pain perdu” av en sockerkaka som doppas i crema catalana men det går lika bra att byta ut sockerkakan mot en gammal bulle eller bröd som man har hemma.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Blodapelsinsorbet

  • 460 g blodapelsin, i bitar
  • 200 g vatten
  • 100 g strösocker
  • 150 g glykos
  • 20 g citronsaft

Sockerkaka

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 200 g smör, smält och avsvalnat

Crema catalana (att doppa sockerkakan i)

  • 100 g strösocker
  • 140 g äggula
  • 450 g grädde
  • 150 g mjölk
  • 1 apelsin, bara zest
  • 1 kanelstång
  • 0,5 vaniljstång

Sichuanpepparmousse

  • 3 g sichuanpeppar, nymald
  • 200 g vispgrädde
  • 1 gelatinblad, blötlagt
  • 150 g färskost
  • 75 g florsocker [1,25 dl]

Servering

  • 2 blodapelsiner, i filéer

Gör så här

Blodapelsinsorbet

  1. Skär bort skalet från blodapelsinerna. Skala blir inte lika bra då det vita bidrar till beska i sorben.
  2. Koka upp vatten, socker och glukos. Låt svalna helt. Mixa ner citronsaft och blodapelsinerna, sila av och kör i glassmaskin.

Sockerkaka

  1. Förbered en långpanna med bakplåtspapper och sätt ugnen på 170 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Sikta i torra ingredienser och varva med lite mjölk så att smeten inte blir för tjock.
  3. Avsluta med att addera smöret.
  4. Häll i smeten och grädda kakan i ca 20 minuter.

Crema catalana (att doppa sockerkakan i)

  1. Rör ihop socker och äggula.
  2. Koka upp grädde, mjölk och smaksättning och slå den varma vätskan över äggen. Vispa ihop och häll det tillbaka i kastrullen.
  3. Sjud upp till 84 grader. Sila av och kyl ner över isbad.

Sichuanpepparmousse

  1. Blötlägg sichuanpeppar i kallt vatten.
  2. Värm en fjärdedel av grädden tillsammans med nymald sichuanpeppar och smält det urkramade gelatinbladet i den varma grädden. Sila av och ställ åt sidan.
  3. Vispa upp färskost, resterande grädde och florsocker. Avsluta med att addera den varma grädden.
  4. Gjut moussen i en brödform klädd med bakplåtspapper och frys i 6 timmar.

Servering

  1. Filéer från 2 blodapelsiner
  2. Skär fyra stavar av sockerkakan (2x7 cm). Doppa stavarna i crema catalana, låt rinna av, rulla i socker och stek i smör i stekpanna på medelhög värme tills staven blivit karamelliserad om sidorna.
  3. Stansa ut rundlar samt ett hål i mitten av sichuanpepparmoussen och lägg till höger på tallriken. Fyll hålet med blodapelsinfiléer. Lägg på en kula sorbet. Avsluta med att lägga den karamelliserade sockerkakan intill moussen på vänster sida av tallriken.