Packa till picknick med Linus Larsson

Som vinnare av Hela Sverige bakar 2015 och med två bakböcker på meritlistan, är det svårt att föreställa sig Linus Larsson utan ett bakintresse. Nu dukar han upp för picknick, berättar om sin spännande resa och delar med sig av de senaste tårttrenderna – och bästa picknick-tipsen förstås!

När började ditt intresse för bakning?

Jag har egentligen aldrig haft ett stort bakintresse. Jag bakade en del hemma och till barnkalas så jag startade ett instagramkonto där jag la upp lite bilder. Helt plötsligt ringde tidningen Hembakat och ville göra ett reportage med mig. Efter det växte min hemsida och jag började få frågor om bakning och fick börja hjälpa människor i köket. Då började det riktiga intresset! Sen var det faktiskt ungarna som tvingade mig att söka till Hela Sverige bakar. Jag trodde jag skulle kunna slingra mig ur, men så blev det ju inte. Det är jag glad för, det har varit kul och en häftig resa!

Hur dukar man upp till en lyckad picknick?

Skaffa en stor och rejäl picknickkorg, så ni får med allt. Pizzabullar eller fyllda bröd med ost och skinka är riktigt bra picknickmat och ungarna älskar det! Muffins är bra att ha med och funkar som både matiga och söta. Samma sak med pajer. Överlag är portionsbakverk eller pajer som kan fraktas i sina formar och ätas kalla lämpligt för picknick, då slipper du dela och kladda så mycket.

Tips från redaktionen! Testa Linus choklad- och kolapajer!

Vilken är den största tårttrenden just nu?

Glaserade tårtor med mirror glaze är riktigt poppis nu. De är sjukt snygga och inte så svåra som de ser ut. Du behöver inte ens några speciella verktyg. Mina glaserade tårtor gör jag på sockerkaksbottnar och två lager med pannacotta och mousse. Sedan lyfter jag över tårtan till en lite större, täcker med vit chokladmousse och ställer in i frysen. När den är fryst tar jag bort kanten och häller glazen på. Det enda som är viktigt är att glazen är 33–34 grader ganska exakt. Är den varmare blir den för tunn och kallare för tjock.

Hur ser din godaste sommartårta ut?

En sommartårta för mig är lätt, luftig och med massa bär som jordgubbar och hallon. Det kanske låter tråkigt men för mig är en gräddtårta med sommarbär den optimala sommartårtan. Jag tar gärna lite choklad på tårtan också!

Tips från redaktionen! Testa Linus gräddtårta med vaniljkräm och jordgubbar! Recept från boken "Tårtor med Linus"

Tre tips till nybörjare!

✔ Ha alla ingredienser rumsvarma så blir det mycket enklare att baka. Ägg behöver inte stå i kylskåp och det kommer vara betydligt fler gånger du ska ha rumsvarmt smör än kallt smör när du bakar.
✔ Köp en våg! Det blir bättre, mer exakt och det är faktiskt enklare! Teskedar och matskedar kan vara lite svårt att väga, men jag använder alltid våg istället för dl-mått.
✔ Våga och testa! Det blir gott ändå, även om det inte ser bra ut. Funkar det inte första gången sitter det nästa.