Oxfilé sous vide

Foto: Tv4
Oxfilé sous vide
40 ingredienser
3 h
En asiatisk oxfilé med tryffelmajonnäs och säsongens primörer.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Oxfilé och marinad
- 500 g oxfilé
- 2 msk soja
- 1 msk hoisinsås
- 0,5 tsk salt
- 2 msk matolja
- 1 msk strösocker
- 1 msk sherry
- 3 msk olivolja
- 2 klyftor vitlök
- 25 g smör
- 2 msk olja, till stekning
Tryffelmajonnäs
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk limejuice
- 2 dl rapsolja
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 msk crème fraîche
- 2 krm chiliflakes
- 4 msk tryffelolja
Sparrispotatis
- 12 sparrispotatisar
- 1 msk flingsalt
- 1 msk persilja
- morot (olika sorter)
- rapsolja
- tryffelolja
- salt
- peppar
Bellaverde broccoli
- 8 bellaverde broccoli (sparrisbroccoli)
- 1 dl hasselnötter
- 4 droppar sesamolja
- 1 tsk sesamfrön
- 1 tsk honung
- 1 msk rapsolja
- flingsalt
Servering/ topping till oxfilén
- 1 msk sesamfrön
- 1 tsk chiliflakes
- färsk koriander
- 1 msk sesamfrön
Gör så här
Oxfilé och marinad
- Förbered köttets marinad och lägg i sous vide i ca 2 h, 55 grader.
Tryffelmajonnäs
- Vispa upp äggulor tillsammans med dijonsenap, lime juice och droppa i rapsolja. Smaka av med vitlök, chili, sriracha, creme fraiche, tryffeloljan, salt och peppar.
Tillbehör
- Skär sparrispotatisen och morötterna i klyftor, ringla över olja och kryddor och låt sedan gå i ca 40 minuter i ugn på 250 grader.
- Stek broccolin i olja så den får lite lätt yta men inte för länge så den blir för mjuk.
- Toppa med hackade nötter och sesamfrön.
Servering
- Stek köttet på hög temperatur så den får yta, låt sedan köttet vila några minuter, skär upp och lägg upp allt för servering.