Oxfilé med potatisfondant

Foto: Tv4
Oxfilé med potatisfondant
26 ingredienser
1 h
Oxfilé med potatisfondant, sidfläsk och grön sparris är en huvudrätt som snabbt blir populär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Sidfläsk
- 200 g sidfläsk (hel)
Potatisfondant
- 500 g smör
- 1 röd chilifrukt
- 4-8 potatisar
- 1-2 tsk salt
Äggula
- 4 äggulor
- 5-7 dl olja (så det täcker äggulorna)
Majonnäs
- 2 äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2,5 dl olja
- inlagd dragon
- 0,5 krm salt
- peppar
Oxfilé
- 1 kg oxfilé (går att använda ryggbiff)
- 2 tsk salt
- peppar (några varv på kvarnen)
- kvisttomat
Sparris
- grön sparris
- 25 g smör
- 2 tsk salt
- peppar
Servering
- smör, brynt (det du använt till potatisen)
- dragon
- persilja
- 1 msk honung
Gör så här
Sidfläsk
- Snitta svålen på fläsket och ställ in det i ugnen på 150 grader och låt stå i ca 4 timmar.
Potatisfondant
- Smält smöret till potatisen i den form du sedan ska baka potatisen i.
- Dela chilin i fyra delar och lägg i smöret.
- Skala och skär potatisen i 4–8 stora kuber. Gröp ur lite av den del av potatisen som du ska lägga uppåt i formen. Lägg potatisen i formen och fyll med smöret. Baka potatisen i ca 60 minuter, ta ut och ställ åt sidan.
Äggula
- Förbered äggulor och olja genom att lägga dem i en form så att oljan täcker äggulan.
Majonnäs
- Gör majonnäsen genom att vispa ihop äggulorna med dijonsenap och
- vinäger. Häll i olja, några droppar först, och vispa. Tillsätt sedan lite till och vispa igen. Gör så tills all olja är invispad med äggen till en majonnäs.
- Blanda ner hackad inlagd dragon och rör ihop, smaka av med salt och peppar.
Sidfläsk och äggula forts.
- 1 timme innan fläsket är klart så ställ in äggulorna som ligger i olja i ugnen och baka dem i ca 20 minuter. Ta ut formen och ställ den på bänken.
Oxfilé
- Putsa oxfilén och bryn den på alla sidor i en stekpanna, använd lite av
- smöret från potatisen.
- Salta och peppra runt hela filén och lägg den på ett fat, eller i en form, i ugnen. Lägg även en klase kvisttomater bredvid som ska ligga inne lika länge. Den ska nå 55 grader och det tar ca 30 minuter, använd med fördel stektermometer.
- Nu borde allt vara klart i ugnen, i alla fall för första vändan.
- I den tomma ugnen ställer du in en så stor planka eller skärbräda. Vrid upp till 175-180 grader.
Sidfläsk forts.
- Skär fläsket i 3x3 cm stora kuber, svålen på fläsket ska nu ha en krispig yta. Om inte så ta fram en brännare och bränn några varv på svålen, eller använd ugnen.
Planka
- Bränn toppen på potatisen med en brännare, eller i ugnen om du ändå ställer in fläsket i ugnen. Skär köttet i fyra härliga skivor.
- Nu är det dags att lägg upp det hela på plankan (den tar du givetvis ut ur ugnen innan du lägger upp). Lägg kött, fläsk och potatis i varsina hörn av plankan. Salta och peppra köttet samt potatisen och ställ in i ugnen i 5–8 minuter.
Sparris
- Stek sparrisen i lite av det smälta smör som finns kvar efter potatisen, salta och peppra. Det tar ca 5–6 minuter att få fin färg och den ska nästan vara färdig.
Servering
- Bryn ca 1 dl av smöret du bakade potatisen i, så det får en trevlig färg. Häll smöret i en såskanna.
- Hacka dragon och persilja och lägg i en skål, gärna med lite plast över. Lägg majonnäsen i 1 eller 4 skålar.
- Ta fram plankan och lägg upp sparrisen samt äggulorna på potatisen. Ställ på kannan och skålarna på plankan. Lägg slutligen dragon- och persiljehacket i en hög på plankan.
- Servera mitt på bordet. Använd med fördel en pincett och en stor sked vid servering.