Oxfilé med madeirasås och parmesanpotatis

Oxfilé med madeirasås och parmesanpotatis
Foto: TV4
Carin da Silva
Carin da Silva

Oxfilé med madeirasås och parmesanpotatis

Av: Carin da Silva

Från: Sveriges mästerkock VIP

22 ingredienser

1 h 15 min

Carin da Silvas succérätt från Sveriges mästerkock vip som golvade juryn helt. Perfekt stekt oxfilé serveras med en underbart god sås på maderiavin och grädde, frasigt ugnspotatis med pankoströbröd och parmesan samt kokta haricots verts. Denna rätt kommer du att vilja laga om och om igen.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (à 150 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • olja
  • smör

Panko- och parmesanpotatis

  • 800 g fast potatis
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl parmesanost
  • 75 g smör
  • salt
  • peppar
  • olja

Madeirasås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl madeiravin
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 3 dl grädde
  • 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
  • salt
  • peppar

Haricotsverts

  • 150 g färska haricots verts
  • salt

Gör så här

Panko- och parmesanpotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv parmesanen och blanda ihop med panko. Lägg blandningen i en ugnssäker form.
  3. Smält smöret och pressa i vitlöken. Häll smöret över pankoblandningen. Salta, peppra och blanda runt.
  4. Halvera potatisarna, behåll skalet. Lägg ner potatisen med snittytan ner i formen med panko. Ringla på lite olivolja, salta och peppra.
  5. Tillaga i ugnen ca 25 minuter.

Madeirasås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det hackade i smör i en kastrull några minuter.
  2. Häll på vin och soja. Låt koka upp.
  3. Häll på grädden och lägg i finhackad timjan.
  4. Koka upp och sjud i 10 minuter. Sila av och smaka av med salt och peppar.

Oxfilé

  1. Ta fram köttet ca 20 minuter innan du steker det. Salta och peppra ordentligt.
  2. Stek på hög värme i olja i en stekpanna. Tillsätt smör och hela vitlöksklyftor efter någon minuts stekning. Sänk värmen och ös köttet under stekningen.
  3. Ta från värmen när köttets innertemperatur är 52 grader. Låt vila ca 10 minuter, då kommer köttet vara medium rare med en innertemperatur på 54-56 grader.
  4. Ta av vid 52 grader. Vila. Innertemp 54-56 grader medium rare.

Haricots verts

  1. Koka haricots verts mjuka i saltat vatten, ca 2 minuter. Häll av.
  2. Lägg i dem i pannan där köttet stekts och vänd runt för att ge dem lite god vitlökssmak.

Servering

  1. Lägg upp snyggt på tallrikar, servera och njut.