Oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås

Oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås
Foto: TV4
Erica Johansson
Erica Johansson

Oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås

Av: Erica Johansson

Från: Sveriges mästerkock VIP

25 ingredienser

Lyxig oxfilé med Mannerströms rödvinsås och hasselbackspotatis blir det när Erica Johansson ska imponera på juryn med sin paradrätt.

Ingredienser

  • 8 fasta potatisar
  • 600 g oxfilé
  • 100 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 120 g parmesanost

Oxfilé

  • vitpepparkorn
  • svartpepparkorn
  • smör
  • färska örter, t ex timjan- eller oreganokvist
  • 4-5 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Mannerströms rödvinssås

  • 3 dl kalvfond, ej koncentrerad (helst hemlagad men köpt går också bra)
  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

TIll servering

  • grön sparris
  • körsbärstomater (på kvist)
  • balsamvinäger
  • olivolja

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, det går lätt om man lägger dem mot kanten av en skärbräda eller i en träslev.
  3. Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form.
  4. Smält smöret och blanda med riven vitlök och pensla potatisarna. Strö över salt.
  5. Pensla igen efter halva tiden och strö över lite riven parmesanost mot slutet.
  6. Stek i mitten av ugnen ca 45 minuter.

Oxfilé

  1. Rosta hela vita och svartpepparkorn i en torr panna tills de börjar poppa. Mortla till önskad storlek.
  2. Salta och peppra köttet precis innan stekning. Stek i massor av smör och hela vitlöksklyftor, gärna med en kvist timjan eller oregano.
  3. Bryn på båda sidor, sänk värmen och ös smör över köttbiten.
  4. Håll koll på innertemperaturen och vill du ha medium så kör den till 56-58 grader och låt biten sen vila i smörpapper ca 5 minuter.

Rödvinssås

  1. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, då tillsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3 dl buljong)
  3. Smaka av! Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När såsen fått rätt smak och tjocklek så tillsätts några klickar smör. Sila av såsen och servera.

Stekt sparris och ugnsbakade tomater

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg en kvist med körsbärstomater i en liten ugnssäker form.
  3. Häll på olja och balsamvinäger, salta och peppra lite efter smak.
  4. Rosta i ugnen ca 15-20 minuter.