Oxfilé i gorgonzolasås

Foto: Tv4
Oxfilé i gorgonzolasås
29 ingredienser
1 h 20 m
Oxfilé i gorgonzolasås med potatis- och blomkålspuré är en lyxig rätt som säkerligen kommer bli succé!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Potatis och blomkålspuré
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 4 potatisar (stora)
- 0,25 blomkål
- 2 dl grädde
- 25 g smör
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm muskot
- 1 dl mjölk
Tillbehör
- 150 g grön sparris
- ca 12 körsbärstomater
- olivolja
- balsamvinäger
- salt
- peppar
Oxfilé
- 800 g oxfilé
- 25 g smör (till stekning)
- salt
- peppar
Gorgonzolasås
- 25 g smör (till stekning)
- 3 schalottenlökar
- 100 g gorgonzolaost
- 6 cl rött vin
- 1 msk koncentrerad oxfond
- 2 dl vispgrädde
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Servering
- persilja (färsk)
Gör så här
Potatis och blomkålspuré
- Skala vitlöken men behåll den hel. Lägg vitlöken i en liten stekpanna med olja och stek på låg värme under lång tid tills den blivit mjuk.
- Koka potatis och blomkål i saltat vatten tills de är mjuka.
- Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.
- Tillsätt alla ingredienser utom mjölken. Mosa med en potatisstomp. Om det behövs så tillsätt mjölk för att få önskad konsistens.
Tillbehör
- Koka upp sparris väldigt snabbt med salt så de behåller krispigheten. Lägg undan till dekoration.
- Stek tomater med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Oxfilé
- Skär upp köttet i 4 lika bitar, ca 200 gram per bit. Gärna ganska tjocka bitar.
- Salta och peppra köttet.
- Stek köttet snabbt på varje sida med smör i en stekpanna. Ta upp köttet ur pannan och låt vila.
Gorgonzolasås
- Lägg smör och lök i pannan och stek löken tills den har blivit mjuk.
- Fyll pannan med gorgonzolaosten, vin, oxfond och grädde.
- Koka upp såsen och låt den sen småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servering
- Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra några extra minuter tills köttet blir som du önskar. Önskas en medium köttbit avslutar du tillagningen strax under 60 grader.
- Lägg upp allt fint på en tallrik: kött, puré, sås, sparris och tomater. Toppa med persilja som dekoration.