Osso Buco med risotto Milanese

Osso Buco med risotto Milanese
Foto: Tv4

Osso Buco med risotto Milanese

29 ingredienser

1 h 30 min

Den här festliga huvudrätten sätter verkligen guldkant på kvällen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se avsnittet här!
Halv åtta hos mig 2025

Se avsnittet här!

På TV4 Play kan du se säsongens avsnitt av Halv åtta hos mig 2025

Läs mer

Ingredienser

portioner

Osso Buco

  • 4 skivor kalvlägg (eller nötlägg)
  • riven muskotnöt
  • salt
  • svartpeppar
  • vetemjöl (att pudra köttet med)
  • 1 msk smör
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk krossade tomater

Risotto Milanese

  • 1,5 l kycklingbuljong (gärna hemgjord eller 3–4 buljongtärningar)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • olivolja
  • 1 msk smör
  • 300 g arborioris (eller carnaroliris)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 50 g parmesanost, riven
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Gremolata

  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 citron, zest
  • 0,5 klyfta vitlök

Gör så här

Osso Buco

  1. Torka köttet torrt.
  2. Riv eller pudra lite muskot över köttet samt salta och peppra rikligt.
  3. Pudra eller vänd köttet i lite vetemjöl och lägg det sedan åt sidan.
  4. Skär grönsakerna i små bitar eller använd en matberedare.
  5. Stek köttet på medelvärme i en gryta med smör tills det har fått en fin brynt yta. Ta upp och lägg åt sidan.
  6. Fräs grönsakerna och örterna tills det mjuknat.
  7. Tillsätt tomatpurén och stek i ett par minuter. Tillsätt sedan vinet och höj värmen.
  8. Koka i några minuter tills det reducerat till ca hälften.
  9. Tillsätt tomaterna och låt koka upp.
  10. Smaka av med salt och peppar men var lite försiktig.
  11. Häll i köttbitarna, sätt på ett lock och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 2 timmar. Köttet ska lossna från benen men inte kollapsa helt. Titta gärna till efter 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

Risotto Milanese

  1. Värm buljongen i en kastrull och ha en slev tillgänglig.
  2. Fräs schalottenlöken i olivolja och en klick smör i en traktörpanna tills det är glansigt.
  3. Tillsätt riset och låt det steka i ett par minuter.
  4. Häll i vin och saffran och sjud på medelvärme under omrörning tills vinet kokat in.
  5. Tillsätt en slev varm buljong under omrörning och upprepa när det kokat in. Fortsätt så tills riset blivit mjukt men fortfarande har en liten kärna, det ska inte bli gröt.
  6. Rör i parmesanost och resterande smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Konsistensen ska vara ganska lös så späd med lite buljong om det känns stabbigt.

Gremolata

  1. Finhacka en hel kruka persilja.
  2. Riv citronzest från en hel citron.
  3. Finriv även en halv vitlöksklyfta.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål.

Servering

  1. Servera risotton i botten på en halvdjup tallrik.
  2. Lägg en skiva kalvlägg ovanpå tillsammans med lite tomatsås.
  3. Toppa med gremolata och olivolja.