Grekiska röror

Grekiska röror
Foto: TV4

Grekiska röror

Av: Oskar - Dalsland

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Grekiska röror serverade i salladsblad med oliv- och valnötsbröd.

Vintips från Oskar
Kourtaki: Retsina of Attica (nr 7185)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Oliv- och valnötsbröd

  • 0,25 förp jäst [13 g]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk honung
  • 1,5 dl vatten, fingervarmt
  • 0,5 dl oliver, urkärnade, grovt hackade
  • 75 g valnötter, grovhackade
  • 1 tsk timjan, hackad
  • 1 tsk basilika, hackad
  • 1,5 msk olivolja
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt

Taramosalata

  • 0,5 rödlök, hackad
  • 150 g potatis, kokt, mosad
  • 50 g fiskrom (karprom eller stenbitsrom)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 0,5 citron, saft

Het fetaröra

  • 1 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 2 krm cayennepeppar
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 dl grekisk yoghurt

Tzatziki

  • 0,5 gurka, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Oliv- och valnötsbröd

  1. Smula ner jästen i en bunke, ta i salt & honung.
  2. Slå på lite vatten och rör om tills jästen löst upp sig. Slå på resten av vattnet.
  3. Grovhacka oliver, valnötter. Blanda jästblandningen, oliver, valnötter, timjan, basilika, och olivolja. Rör om och blanda i mjölet. Låt jäsa under handduk i 1 timme.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Platta ut med handen. Knåda inte.
  5. Skär i två långa remsor, vrid dessa som spiraler.
  6. Pensla med vatten och strö över flingsalt. Grädda i 5 minuter i ugnen vid 250 grader.
  7. Stäng av ugnen och låt dem gräddas färdigt i eftervärmen i ytterligare 12 minuter. Öppna inte ugnen under denna tid för då försvinner ju eftervärmen. Låt sedan svalna under en handduk.

Taramosalata

  1. Hacka löken, mosa potatisen och blanda med fiskromen. Häll i oljan samtidigt som du rör, smaksätt med persilja och citronsaft.

Het fetaröra

  1. Häll olivoljan i en skål och ta i riven vitlök och cayennepeppar. Rör om, smula ner fetaosten och häll i den grekiska yoghurten. Rör och mosa med en gaffel.

Tzatziki

  1. Riv gurkan, lägg den i ett durkslag, pressa ur så mycket vatten du kan, strö saltet över gurkan och låt stå en stund för att dra ur lite mer vatten.
  2. Pressa ur vatten igen, blanda den urpressade gurkan med grekisk yoghurt, vitlök och olivolja.
  3. Rörorna serveras på fyra romansalladsblad och med bröd.