Omelette norvegienne
Omelette norvegienne
20 ingredienser
Maffig fransk dessert som också går under namnet baked alaska. Här är det vaniljglass som läggs på en mjuk mandelkaka tillsammans med syrlig lemon curd. Runtom spritsas snygga små toppar av italiensk maräng som bränns av med brännare precis före servering
Ingredienser
- 1 l vaniljglass
- 150 g hallon
Mandelkaka
- 285 g florsocker
- 160 g mandelmjöl (eller pistagemjöl)
- 90 g vetemjöl
- 270 g äggvita
- 160 g smör, smält
- 15 g bakpulver
- 2 g salt
- 1 citron, rivet skal
Italiensk maräng
- 200 g strösocker
- 1,5 dl vatten
- 100 g äggvita
Lemon curd
- 110 g citronsaft (2 stora citroner)
- 180 g strösocker [2 dl]
- 30 g äggula [2 st]
- 60 g ägg [1 st]
- 50 g smör
Till servering
- 1 dl pistagenötter, hackade och kanderade
- färska hallon
Gör så här
Mandelkaka
- Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet. Fördela smeten i en springform och baka på 175 grader i ca 10 minuter
Lemon curd
- Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 2-3 timmar.
Glass
- Lägg ut glassen i en likadan springform som mandelkakan och ställ i frys.
Italiensk marräng
- Koka upp socker och vatten till 121 grader.
- Vispa äggvitan och tillsätt den varma sockerlagen i tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad. Lägg marängen i en spritspåse.
Montering
- Lägg mandelkakan på ett tårtfat. Bred ut lemon curden på kakan, strö över hallon och lägg sedan på glassen.
- Spritsa små marängtoppar på hela tårtan och avsluta med med att strö över de kanderade pistagenötterna.
- Använd en brännare och bränn marängen försiktigt runt om. Servera med färska hallon.