Omelette norvegienne

Omelette norvegienne
Foto: TV4
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Omelette norvegienne

20 ingredienser

Maffig fransk dessert som också går under namnet baked alaska. Här är det vaniljglass som läggs på en mjuk mandelkaka tillsammans med syrlig lemon curd. Runtom spritsas snygga små toppar av italiensk maräng som bränns av med brännare precis före servering

Ingredienser

  • 1 l vaniljglass
  • 150 g hallon

Mandelkaka

  • 285 g florsocker
  • 160 g mandelmjöl (eller pistagemjöl)
  • 90 g vetemjöl
  • 270 g äggvita
  • 160 g smör, smält
  • 15 g bakpulver
  • 2 g salt
  • 1 citron, rivet skal

Italiensk maräng

  • 200 g strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 100 g äggvita

Lemon curd

  • 110 g citronsaft (2 stora citroner)
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 60 g ägg [1 st]
  • 50 g smör

Till servering

  • 1 dl pistagenötter, hackade och kanderade
  • färska hallon

Gör så här

Mandelkaka

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet. Fördela smeten i en springform och baka på 175 grader i ca 10 minuter

Lemon curd

  1. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 2-3 timmar.

Glass

  1. Lägg ut glassen i en likadan springform som mandelkakan och ställ i frys.

Italiensk marräng

  1. Koka upp socker och vatten till 121 grader.
  2. Vispa äggvitan och tillsätt den varma sockerlagen i tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad. Lägg marängen i en spritspåse.

Montering

  1. Lägg mandelkakan på ett tårtfat. Bred ut lemon curden på kakan, strö över hallon och lägg sedan på glassen.
  2. Spritsa små marängtoppar på hela tårtan och avsluta med med att strö över de kanderade pistagenötterna.
  3. Använd en brännare och bränn marängen försiktigt runt om. Servera med färska hallon.