Romsås med dill

Romsås med dill
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Romsås med dill

12 ingredienser

20 min

En utmärkt sås till fisk och skaldjur som är både syrlig och gräddig.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller fiskfond)
  • 3 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olja, att steka i
  • 50 g laxrom
  • 2 knippen dill

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs den i en kastrull. Pressa vitlöken och tillsätt den. Blanda i vinägern och vinet och låt koka i 1-2 minuter.
  2. Häll i fiskbuljongen eller fiskfonden och koka ner så att vätskan reduceras till hälften.
  3. Tillsätt grädden och koka upp såsen igen. Red sedan med maizena utrört i lite vatten. Blanda i laxromen och dillen och smaka av med salt och peppar.