Nyponsoppa med Sigrid-skorpor och lättslagen grädde

Nyponsoppa med Sigrid-skorpor och lättslagen grädde
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Nyponsoppa med Sigrid-skorpor och lättslagen grädde

14 ingredienser

Tinas hemgjorda nyponsoppa görs på torkat nyponskalsmjöl. Serveras här med hemgjord skorpor och lite grädde.

Ingredienser

portioner

Sigrids skorpor (35 st)

  • 25 g jäst
  • 125 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, stött
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg, till pensling

nyponsoppa

  • 1 dl torkat nyponskalsmjöl
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 vaniljstång, skårad
  • 1 apelsin, saften och rivet skal från
  • 1 dl grädde, lättvispad

Gör så här

Skorpor

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen i en skål. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 30 grader. Häll mjölken över jästen och rör om.
  3. Tillsätt salt, socker, stött kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  4. Ta upp på mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Rulla till släta längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 12-13 minuter. Låt längderna svalna helt.
  6. Skär längderna på sned i 3 cm tjocka skivor. Lägg med snittytan upp på plåtar. Torka i ugn vid 100 grader tills de är torra och lätta.

Nyponsoppa

  1. Koka upp vattnet med sockret och den snittade vaniljstången. Vispa i nyponmjölet och låt det koka upp i 3-4 minuter på medelhög värme.
  2. Mixa soppan slät i en blender. Smaka av soppan med apelsin och eventuellt lite mer socker om man vill ha den sötare.
  3. Servera soppan varm med skorpor och lättvispad grädde…