Pizzadeg ”Neo Napolitana” och tomatsås

Pizzadeg ”Neo Napolitana” och tomatsås

Av: Petter Viding

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

Grundrecept på pizzadeg och tomatsås med chilihetta, perfekt när du vill baka egen pizza från grunden. Använd köksvåg och hushållsassistent för bästa resultat.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 300 g vetemjöl
  • 380 g durumvetemjöl
  • 4 g torrjäst
  • 14 g salt
  • 2 msk olivolja
  • 5,3 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olivolja
  • 1 förp tomat
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 peperoncini, skivad med kärnor
  • 1 klyfta vitlök, krossad och skivad
  • timjan, rosmarin och lite salvia
  • salt
  • strösocker
  • svartpeppar

Gör så här

Pizzadeg

  1. Blanda allt i en bunke, använd vingen på hushållsassistenten och blanda i 1 minut. Låt degen vila 5 minuter. Blanda i 1 minut till.
  2. Vik ihop degen två gånger och låt vila 10 min, upprepa processen två gånger.
  3. Rundriv degen (vik in den mot mitten samtligt som du snurrar på degen så att du får en rund degboll). Låt jäsa i kylen över natten eller minst 6 timmar.

Tomatsås

  1. Sautera (fräs) lök, vitlök, peperoncino och fänkålsfrö riktigt länge i olivoljan, tillsätt tomat och örter och låt puttra på svag värme i ca 2 timmar. Plocka upp örterna.
  2. Mixa tomatsåsen slät, smaka upp med salt, socker och peppar.