• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Choklad- och espressotårta

POPULÄRT
Choklad- och espressotårta
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Choklad- och espressotårta

17 steg att laga

16 ingredienser

Chokladtårta med marsipanpumpor, perfekt att baka till halloween!

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


Ingredienser

Chokladbotten

  • 75 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 3,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,25 dl mjölk
  • 1,5 dl starkt hett kaffe (eller kokande vatten)

Choklad- och espressofrosting

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller fröna från 1 vaniljstång)
  • 4 msk espresso (eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde)
  • 3,5-4 dl florsocker

Dekoration

  • marsipan

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna.
  6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
  7. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
  8. Choklad- och espressofrosting
    Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.
  9. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
  10. Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
  11. Sätta ihop tårtan
    Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. 
  12. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
  13. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. 
  14. Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
  15. Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
  16. Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
  17. Dekorera med pumpor tillverkade av marsipan eller sugarpaste.