Knaprig smulpaj med björnbär

19 röster
Knaprig smulpaj med björnbär
Foto: Jenny Grimsgård

Smuldeg med havre, smör och socker som bas kan man variera i oändlighet. I det här receptet ville jag att det skulle knapra rejält, så lite grovhackade hasselnötter gjorde susen.

Visa mer

Du behöver

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 100 g smör, kallt och i små kuber
  • ca 3 msk kallt vatten

Fyllning och smuldeg

  • ca 400 g färska björnbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk maizena
  • 1 citron, zest (det ytterska på skalet)
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl rörsocker
  • 2,5 dl grovhackade hasselnötter
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g smör, kallt och i små kuber

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg mjöl, socker och smör i en matberedare och pulsa tills det blivit en jämn deg.
  3. Häll i lite kallt vatten för att göra degen enkel att arbeta med.
  4. Knåda ihop degen med händerna, lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Smuldeg och fyllning
    Rör ihop björnbär, socker, maizena och citronzest i en skål. Se till att bären täcks ordentligt med maizena.
  6. Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål. Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin.
  7. Tryck ut pajdegen i bottnen av en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter.
  8. Lägg bärblandningen jämnt i pajformen.
  9. Strö över smuldegen, den ska täcka bären.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills pajen har fått en härlig gyllenbrun färg. Låt svalna.
  11. Servera med en god vaniljglass.
20 maj 2013
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept