Amirs asiatiska tacos med lax eller fläskkarré

33 röster
1 h
4
Amirs asiatiska tacos med lax eller fläskkarré

Här kommer min variant på fredagsmys. Tacos fast ändå inte. Använd lax eller fläskkarré, tillbehören kan du variera i all oändlighet så det är bara att experimentera.

Vintips från Bengt Frithiofsson
Med lax: 4318 Dom. Wachau Riesling , Österrike
Med fläskkarré: 6278 Delinea 300, Pinot Noir , USA

1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g rå lax (av typ salma) (eller strimlad fläskkarré)
  • 2 msk matolja
  • 2 gemsallad, bladen plockade
  • 1 dl böngroddar
  • 1 dl cashewnötter, rostade
  • 1 dl färsk koriander bladen plockade (eller mynta)
  • 2 limefrukter, klyftade
  • 6 pitabröd, tortillabröd eller annat favoritbröd

marinad

  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 1 thai chilifrukt, finhackad

dressing

  • 100 g färskost
  • 100 g majonnäs
  • 0,5 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk soja
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 limefrukt, pressad

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i laxen eller fläskkarrén. Låt marinera 30 minuter i rumstemperatur.
  2. Blanda ihop ingredienser till dressingen i en skål och ställ i kylskåpet.
  3. Lägg upp sallad, böngroddar, korinader, mynta, cashewnötter och lime i små skålar och ställ fram på bordet.
  4. Stek laxen eller fläskkarrén.
  5. Värm pitabrödet i ugnen och servera.
3 april 2014