Nours bakelse med apelsingrädde och mandelkola

Nours bakelse med apelsingrädde och mandelkola
Foto: TV4

Nours bakelse med apelsingrädde och mandelkola

Av: Nour El-Refai

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

2 h

Nour tolkar sin tävlingskollega Eric med en bakelse - resultatet blir pâte à choux fylld med apelsinfluff och mandelkolasås.

Ingredienser

Chouxdeg

  • 125 g vatten
  • 125 g mjölk
  • 125 g smör
  • 125 g vetemjöl
  • 250 g ägg [5 st]
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Mandelkolatopping

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 150 g sötmandel, skållad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt

Apelsingrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk rörsocker
  • 4 msk apelsinsaft

Till garnering

  • popcorn

Gör så här

Chouxdeg

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Värm mjölk, vatten och smör, socker och salt i en kastrull till första bubblan.
  3. Ta av från plattan. Sikta i allt mjöl och rör runt. Tillbaka på plattan och rosta degen i ca 5 minuter.
  4. För över degen till en ren bunke. Rör i ett ägg åt gången. Degen ska ”äta upp” varje ägg innan nästa tillsätts.
  5. När du får en ”näbb” på slickepotten är degen perfekt.
  6. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rita två ringar per plåt, ca 18 cm i diameter
  7. Fyll en spritspåse med degen och spritsa två varv, så att det blir som en krans/ring med hål i.
  8. Baka av mitt i ugnen i 30 minuter.
  9. Lufta ugnen. Sänk värmen till 170 grader. Baka 10 minuter till. Ta ut och låt svalna.

Mandelkolatopping

  1. Rosta mandlarna i torr panna på hög värme. Slå sönder mandeln.
  2. Blanda grädde, socker, mandelspliiter och sirap i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter tills kolan har temperaturen 115 grader, rör då och då.
  3. Tillsätt salt och smör.

Apelsingrädde

  1. Blanda allt i bunke och vispa till lagom fluff med elvisp.

Montering

  1. Dela ringarna på längden.
  2. Spritsa apelsingrädden på underdelarna. Lägg på ovandelarna. Ringla över mandelkolasås. Garnera med popcorn.