Nours bakelse med apelsingrädde och mandelkola

Foto: TV4
Nours bakelse med apelsingrädde och mandelkola
17 ingredienser
2 h
Nour tolkar sin tävlingskollega Eric med en bakelse - resultatet blir pâte à choux fylld med apelsinfluff och mandelkolasås.
Ingredienser
Chouxdeg
- 125 g vatten
- 125 g mjölk
- 125 g smör
- 125 g vetemjöl
- 250 g ägg [5 st]
- 1 msk strösocker
- 1 krm salt
Mandelkolatopping
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl sirap
- 180 g strösocker [2 dl]
- 150 g sötmandel, skållad
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
Apelsingrädde
- 4 dl vispgrädde
- 4 msk rörsocker
- 4 msk apelsinsaft
Till garnering
- popcorn
Gör så här
Chouxdeg
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Värm mjölk, vatten och smör, socker och salt i en kastrull till första bubblan.
- Ta av från plattan. Sikta i allt mjöl och rör runt. Tillbaka på plattan och rosta degen i ca 5 minuter.
- För över degen till en ren bunke. Rör i ett ägg åt gången. Degen ska ”äta upp” varje ägg innan nästa tillsätts.
- När du får en ”näbb” på slickepotten är degen perfekt.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rita två ringar per plåt, ca 18 cm i diameter
- Fyll en spritspåse med degen och spritsa två varv, så att det blir som en krans/ring med hål i.
- Baka av mitt i ugnen i 30 minuter.
- Lufta ugnen. Sänk värmen till 170 grader. Baka 10 minuter till. Ta ut och låt svalna.
Mandelkolatopping
- Rosta mandlarna i torr panna på hög värme. Slå sönder mandeln.
- Blanda grädde, socker, mandelspliiter och sirap i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter tills kolan har temperaturen 115 grader, rör då och då.
- Tillsätt salt och smör.
Apelsingrädde
- Blanda allt i bunke och vispa till lagom fluff med elvisp.
Montering
- Dela ringarna på längden.
- Spritsa apelsingrädden på underdelarna. Lägg på ovandelarna. Ringla över mandelkolasås. Garnera med popcorn.