Nougatkladdkaka med brynt smör
Nougatkladdkaka med brynt smör
11 ingredienser
40 min + tid i kyl
En ljuvlig len och kladdig kladdkaka med smak av nougat och brynt smör - bättre kan det inte bli!
Ingredienser
- 100 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 300 g nougat, i bitar (byt ev ut 100 g mot ljus choklad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
- 4 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
Topping
- 100 g smör
- 2-3 dl florsocker (beroende på hur söt kräm du vill ha)
- chokladägg
- strössel
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.
- Värm smör och vispgrädde i en kastrull, rör om emellanåt. När smöret har smällt, tillsätt nougaten och ev chokladen och rör i kontinuerligt.
- Ta bort från spisen och tillsätt allt socker. Blanda jämt.
- Vispa upp äggen lätt. Vispa i ägg och salt i chokladblandningen. Vispa kraftigt så inte äggen koagulerar på grund av värmen.
- Blanda sist i vetemjöl och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men fortfarande kännas lite mjuk i mitten.
- Låt kakan kallna i formen under en kökshandduk och sen vila i kylskåp i minst en timme.
- Smällt smöret i en kastrull på spisen. Rör i kontinuerligt så inte mjölkproteinerna bränns på botten. Smöret är brynt när den har fått en brunaktig färg och börjar dofta karamellaktigt.
- Låt smöret kallna och stelna. Vispa smöret luftigt me delvisp, tillsätt 2 dl florsocker och vispa ett par minuter till. Tillsätt ev mer florsocker om det behövs och vispa jämnt.
- Bred krämen över kladdkakan och garnera med chokladägg och strössel.