Dubbla nötkakor med syltfyllning och därefter glaserade blir säkert uppskattade.
Ingredienser
200 g hasselnötter
200 g smör
1 dl strösocker
3,5-4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
sylt, fast, ej för söt
ca 2 dl florsocker
1 äggvita
sötmandel, hackad och skållad eller nötter
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Mal nötterna på mandelkvarn.
Rör smör och socker vitt och pösigt och blanda sedan i nötter och vetemjöl blandat med bakpulver. Låt degen vila kallt ca 1 timme i folie eller plastfilm.
Smöra två plåtar eller använd bakplåtspapper. Rulla ut fyra längder ca 3 cm tjocka, lagom långa för plåten. Lägg två längder på var plåt och platta till dem. Jämna kanterna. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 min eller tills de har fin färg.
Skär kakorna i snittar ca 6 cm långa. Bred sylt på den flata sidan och lägg ihop dem två och två.
Rör ut florsocker med äggvita till en tjock glasyr och bred över kakorna. Garnera med nötter eller mandel. De här kakorna bör inte frysas. De är godast nybakade eller några dagar gamla.