Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur

Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Nordafrikanska köttbullar i tomatsås med bulgur

22 ingredienser

40 m

Med inspiration från Nordafrika bjuder Zeina på kryddiga köttbullar i mustig tomatsås som enkelt tillagas i ugnen. Perfekt både till vardagsmiddag och matlådan!

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Köttbullar

  • 600 g köttfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, rivna
  • 0,5 knippe färsk koriander, finhackad
  • 0,5 knippe persilja, finhackad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja (till stekning)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kanel
  • salt
  • peppar
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk harissa
  • 0,5 knippe färsk koriander, finhackad
  • 0,5 knippe persilja, finhackad

Servering

  • bulgur

Gör så här

Håll skärmen tänd

Tomatsåsen

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp olja och stek löken glansig.
  3. Tillsätt alla kryddor och stek några sekunder under omrörning. Vänd slutligen i krossad tomat, harissa och låt såsen puttra under lock i ca 15 minuter på låg värme.
  4. När såsen har kokat klart stänger du av värmen och vänder i koriander och persilja.

Köttbullarna

  1. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda köttbullarna.
  2. Finhacka persilja och koriander (hälften ska i såsen och hälften i köttbullesmeten).
  3. Finhacka lök och riv vitlök.
  4. Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna, fukta händer lite lätt och rulla runda köttbullar. Köttbullarna ska inte vara för stora.
  5. Lägg köttbullarna i en ugnsform. Häll tomatsåsen över.
  6. Baka mitt i ugnen i ca 15-17 minuter på 200 grader.

Servering

  1. Servera med bulgur.

Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina köttbullar. /Köket-redaktionen