Nordafrikansk kycklinggryta med oliver och citron

NYHET
Nordafrikansk kycklinggryta med oliver och citron
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Nordafrikansk kycklinggryta med oliver och citron

17 ingredienser

En mustig kycklingrätt med saffran, värmande kryddor och citrus som tillagas tillsammans med lök och oliver. Kycklingen blir mör och smakrik, och serveras gärna med basmatiris, couscous eller nybakat bröd som tar upp den härliga såsen.

Ingredienser

portioner

Kyckling och grönsaker

  • 4 kycklingklubbor
  • 3 gula lökar
  • 1,5 dl gröna oliver
  • 3 inlagda citroner (eller juice från 1 citron)
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 kruka färsk koriander, grovhackad
  • 0,5 kruka färsk persilja, grovhackad
  • ca 3 dl vatten
  • olja, till stekning

Kryddblandning

  • 1 g saffran
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • salt, efter smak

Till servering

  • basmatiris (alt couscous eller nybakat bröd)

Gör så här

  1. Krydda kycklingklubborna runt om med salt och svartpeppar.
  2. Hetta upp olja i en gryta som tål ugn. Stek kycklingen ca 4–5 minuter på varje sida tills den får fin färg. Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik, ställ åt sidan.
  3. Skiva löken i strimlor och stek i samma gryta på medelvärme tills den blir glansig. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut.
  4. Rör ner saffran, ingefära, gurkmeja, chilipulver, spiskummin, svartpeppar, koriander och persilja. Fräs kort tills det doftar aromatiskt.
  5. Om du använder inlagda citroner: Skär bort det gula skalet, hacka fruktköttet och lägg i grytan. Spara skalet till garnering. Om du använder färsk citron: Pressa över saften från 1 citron.
  6. Häll i vatten, låt såsen koka upp och sjud på medelvärme i ca 15 minuter. Smaka av med salt.
  7. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  8. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och rör runt så att den täcks av såsen. Toppa med oliver.
  9. Sätt på lock och ställ in grytan i ugnen. Låt stå i ca 45–60 minuter tills kycklingen är helt genomlagad. Ös kycklingen med såsen efter halva tiden.
  10. Servera taginen med basmatiris, couscous eller nybakat bröd. Garnera gärna med finrivet citronskal och färsk koriander.