Mustig fiskgryta med musslor och räkor

Mustig fiskgryta med musslor och räkor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mustig fiskgryta med musslor och räkor

16 ingredienser

Det här är en mustig gryta med hemlagad buljong. Bjud gärna ett frasigt vitlöksbröd till.

Ingredienser

portioner
  • 400 g torskfilé
  • 1 kg blåmusslor
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 300 g räkor med skal
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 tsk tomatpuré
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 tsk persilja, finhackad

Gör så här

  1. Tina fisken till hälften om du använder djupfryst. Skär den i sneda skivor. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.
  2. Skala räkorna och lägg skalen i fiskbuljongen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter under lock. Sila av buljongen och spara den. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken. Smält smöret och fräs löken ett par minuter tills den är glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt och basilika.
  3. Tillsätt musselspad och räkbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken och sjud i ytterligare 7 minuter. Lägg i räkor och musslor. Hetta upp, strö över persilja och servera genast.