Maffig browniebakelse med hemgjord nutellafrosting.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.
Visa mer
1 h
6 bakelser
Du behöver
Browniebotten
175 g smör
100 g mörk choklad 40-50 %
100 g hasselnötter
2 ägg
225 g strösocker (2,5 dl)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk flingsalt
90 g vetemjöl (1,5 dl)
Nutellafrosting
300 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad
0,3 dl flytande honung
100 g smör, mjukt
200 g färskost
120 g florsocker (2 dl)
Dekoration
60 g florsocker (1 dl)
1 dl vispgrädde
100 g färska jordgubbar
några blad/kvistar färsk mynta
Gör så här
Browniebotten
Värm ugnen till 175 grader varmluft.
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme. Grovhacka hasselnötterna. Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, flingsalt, hackade hasselnötter och vetemjöl till en jämn smet.
Klä en form med kant (20 x 30 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, den ska vara kladdig. Låt svalna.
Nutellafrosting
Värm ugnen till 175 grader varmluft. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta i övre delen av ugnen i 15 minuter eller tills skalet börjar lossna. Ta ut nötterna och låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk så skalet lossnar.
Smält chokladen över vattenbad (en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
Mixa nötterna i en hushållsmixer. Mixa tills det blir en krämig pasta (peta ner det som hamnar på kanterna och kör lite till).
Tillsätt honung och den smälta chokladen och mixa. Klicka i smöret och färskosten och pulsmixa tills krämen går ihop. Tillsätt florsockret och mixa lite till. Låt stå i kylen 10-15 minuter.
Montering
Lyft ur browniebottnen från formen. Bred nutellafrostingen jämnt över bottnen. Låt stelna till i kylen 15 minuter.
Skär ut 6 rektangulära bitar (gör bitarna mindre om du vill ha fler bakelser). Lägg bitarna på uppläggningsfat eller direkt på assietter.
Dekoration
Pudra bakelserna med florsocker. Dela jordgubbarna i 4-5 delar och lägg upp som en blomma på bakelsen.
Vispa grädden. Häll grädden i en sprits med rundad tyll. Spritsa en liten gräddtopp på ”jordgubbsblomman” och dekorera med 2-3 färska myntablad nära grädden.