Mullvadsbo - katrinplommon med vaniljglass och maränger

22 röster
70 m
4
Mullvadsbo - katrinplommon med vaniljglass och maränger
Foto: TV4

Cognacskokta katrinplommon täckta med maränger, glass och vispad grädde. Toppa med stora mängder riven choklad.

Visa mer
70 m
4

Du behöver

Katrinplommon

  • 16 katrinplommon
  • 0,5 dl cognac
  • 0,5 dl farinsocker (eller muscavadosocker)
  • 1 msk citronsaft, färskpressad

Maränger

  • 6 äggvitor
  • 4 dl socker
  • 1 msk citron juice

Servering

  • 3 dl vispgrädde 40 %
  • 400 g vaniljglass (av god kvalitet)
  • ca 100 g mörk choklad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Katrinplommon
    Koka upp cognac, socker och citronsaft. Koka i någon minut och ta sedan av från värmen. Lägg ner plommonen och låt stå fram tills montering.
  2. Maränger
    Blanda äggvitor, citronjuice och 1/3 av sockret i bunke. Vispa på lägre hastighet i början, och när äggen börjar bli vita har du i resten av sockret och ökar hastigheten. Fortsätt vispa till fast och smidig marängsmet.
  3. För över marängsmeten till en spritspåse eller klicka ut med sked på bakplåtspapper. Grädda marängerna i mitten av ugnen på 125 grader i 45-60 minuter. Här kan du själv välja - lite torrare maränger med längre tid i ugn, lite segare maräng med lite kortare tid i ugnen.
  4. Servering
    Vispa grädden.
  5. Häll av vätskan från plommonen och lägg dem i en hög i mitten på ett uppläggningsfat.
  6. Varva maräng, glass och grädde över plommonen, så det blir en stor hög. Riv massor av mörk choklad över så man inte se det vita under - så det ser ut som ett mullvadsbo. Klart!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...