Mullvadsbo - katrinplommon med vaniljglass och maränger

Mullvadsbo - katrinplommon med vaniljglass och maränger
Foto: TV4
Kajsa Axbåge - KK 2019
Kajsa Axbåge - KK 2019

Mullvadsbo - katrinplommon med vaniljglass och maränger

Av: Kajsa Axbåge

Från: Kockarnas kamp

10 ingredienser

70 m

Cognacskokta katrinplommon täckta med maränger, glass och vispad grädde. Toppa med stora mängder riven choklad.

Ingredienser

portioner

Katrinplommon

  • 16 katrinplommon
  • 0,5 dl cognac
  • 0,5 dl farinsocker (eller muscavadosocker)
  • 1 msk citronsaft, färskpressad

Maränger

  • 6 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 1 msk citron juice

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 400 g vaniljglass (av god kvalitet)
  • ca 100 g mörk choklad

Gör så här

Katrinplommon

  1. Koka upp cognac, socker och citronsaft. Koka i någon minut och ta sedan av från värmen. Lägg ner plommonen och låt stå fram tills montering.

Maränger

  1. Blanda äggvitor, citronjuice och 1/3 av sockret i bunke. Vispa på lägre hastighet i början, och när äggen börjar bli vita har du i resten av sockret och ökar hastigheten. Fortsätt vispa till fast och smidig marängsmet.
  2. För över marängsmeten till en spritspåse eller klicka ut med sked på bakplåtspapper. Grädda marängerna i mitten av ugnen på 125 grader i 45-60 minuter. Här kan du själv välja - lite torrare maränger med längre tid i ugn, lite segare maräng med lite kortare tid i ugnen.

Servering

  1. Vispa grädden.
  2. Häll av vätskan från plommonen och lägg dem i en hög i mitten på ett uppläggningsfat.
  3. Varva maräng, glass och grädde över plommonen, så det blir en stor hög. Riv massor av mörk choklad över så man inte se det vita under - så det ser ut som ett mullvadsbo. Klart!