Morotskaksgrottor

morotskaksgrottor
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Morotskaksgrottor

13 ingredienser

30 min

Magiska småkakor med smak av morotskaka, en fyllning av hallon och en krämig färskosttopping. Perfekt till fikat!

Ingredienser

portioner stycken
  • 250 g smör, rumstempererat (normalsaltat)
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 morötter, skalade och finrivna (små)
  • 0,5 tsk malen kanel (kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver
  • 6-6,5 dl vetemjöl

Topping

  • 2 dl hallonsylt (kan uteslutas)
  • 200 g färskost (naturell)
  • 75 g smör, rumstempererat (normalsaltat)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
  • 0,5-1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till degen, börja med 6 dl vetemjöl. Addera mer ifall degen är för klibbig. Degen ska vara mjuk men ska gå att hantera.
  4. Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
  5. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8–10 minuter, dem ska inte ha fått färg.
  6. Ta ut plåten från ugnen och tryck ett hål i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna svalna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  7. Vispa färskost, smör, vanilj- och florsocker jämnt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Vispa luftigt.
  8. Fyll hålet i varje kaka med lite hallonsylt. Spritsa på färskostkrämen på toppen.
  9. Förvaras svalt i låda med lock.