"Alltså kolasnittar som smakar precis som morotskaka!!! Det är något särskilt med just kolakakor och när man kombinerar det med ett annat klassiskt bakverk. Det blir så himla gott!" /Camilla Hamid
Ingredienser
20 - 24 kakor
Morotskakasnittar
ca 2 morötter (2 små eller 1 medelstor)
0,5 dl brunt farinsocker
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
Frosting
50 g smör, mjukt och rumsvarmt
1 dl florsocker
100 g färskost
limeskal (att dekorera med)
Gör så här
Morotskakasnittar
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop rivna morötter med farinsocker i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med elvisp.
Tillsätt de rivna morötterna och vispa lite till.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, ingefära och kanel. Arbeta försiktigt ihop för hand till en jämn deg.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 3-4 cm tjock rulle. Placera rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till varje rulle lite lätt med en gaffel.
Grädda längderna i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt längderna svalna på plåten på eftervärme innan du har på frostingen.
Frosting
Vispa ihop smör och florsocker till frostingen. Tillsätt färskost och vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting.
Bre frostingen över längderna. Garnera med rivet limeskal och skär längderna i snittkakor.
Servera direkt eller förvara i kylskåpet i lufttät burk.