Mormors potatistårta

Mormors potatistårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mormors potatistårta

6 ingredienser

Söndagsefterrätt hos mormor.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör, mjukt
  • 200 g potatis, kokt kall, riven
  • 200 g vetemjöl - ca 3 1/2 dl

Fyllning:

  • äppelmos eller hallonsylt

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda smör och potatis väl. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig på lätt mjölat underlag.
  2. Dela degen i 3 – 4 bitar och kavla ut till runda bottnar. Lägg dem på plåt med bakpapper.
  3. Grädda bottnarna guldbruna mitt i ugnen 15- 20 min. Låt dem kallna.
  4. Lägg ihop bottnarna med mos eller sylt emellan. Vispa grädden med vaniljsockret och spritsa i fint mönster över tårtan.