Falukorv med rotfruktsgratäng

Falukorv med rotfruktsgratäng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Falukorv med rotfruktsgratäng

13 ingredienser

Gratänger är god och praktisk mat som sköter sig själv i ugnen. Min rotfruktsgratäng passar till allt och här serverar jag den till vår älskade svenska falukorv.

Ingredienser

  • 1 falukorv, med hög kötthalt
  • Smör till pannan

Rotfruktsgratäng

  • 2 palsternackor [ca 200 g]
  • 2 morötter [ca 200 g]
  • 5-6 potatisar [ca 500 g]
  • 1 purjolök (det vita)
  • 2 dl färskriven god ost
  • 2 tsk torkad timjan
  • smör, till formen
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala palsternacka och morot. Skär rötterna i 1 cm breda slantar.
  2. Skiva potatisen tunnare, 4–5 mm, jag tycker inte den behöver skalas.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Lägg palsternacka, morötter, potatis, purjolök, riven ost och timjan i en smord ugnsfast form.
  5. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
  6. Tillaga gratängen på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Skär korven i skivor. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
  8. Servera rotfruktsgratängen med den gyllene korven!