Falukorv med rotfruktsgratäng

Falukorv med rotfruktsgratäng
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Falukorv med rotfruktsgratäng

28

8 steg att laga

13 ingredienser

Gratänger är god och praktisk mat som sköter sig själv i ugnen. Min rotfruktsgratäng passar till allt och här serverar jag den till vår älskade svenska falukorv.

Ingredienser

  • 1 falukorv, med hög kötthalt
  • Smör till pannan

Rotfruktsgratäng

  • 2 palsternackor [ca 200 g]
  • 2 morötter [ca 200 g]
  • 5-6 potatisar [ca 500 g]
  • 1 purjolök (det vita)
  • 2 dl färskriven god ost
  • 2 tsk torkad timjan
  • smör, till formen
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala palsternacka och morot. Skär rötterna i 1 cm breda slantar.
  2. Skiva potatisen tunnare, 4–5 mm, jag tycker inte den behöver skalas.
  3. Strimla purjolöken.
  4. Lägg palsternacka, morötter, potatis, purjolök, riven ost och timjan i en smord ugnsfast form.
  5. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
  6. Tillaga gratängen på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  7. Skär korven i skivor. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
  8. Servera rotfruktsgratängen med den gyllene korven!
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer