Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...

Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...
Foto: Frida Wismar
Linda Hansson
Linda Hansson

Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...

17

3 steg att laga

14 ingredienser

45 m

"Kärt barn har många namn! Denna kaklegend tror jag vi alla har sett och ätit – man ser den på varenda skolavslutning och hockeymatch där föräldrarna fixar fikat till kiosken, och i alla små fik runtom i landet som serverar hembakat. I min värld så heter den bajskaka, det är någon i Rataryd om myntat uttrycket och kakan har hetat så sedan dess." /Linda Hansson

Tips! 

  • Dra några matskedar sprit i smeten: punsch kanske, eller rom… 
  • Byt ut kokos mot strössel, hackade nötter, hackad daim eller annat. 
  • Riv lite apelsinskal i smeten, eller hacka i lite choklad.
Fika är livet_omslag

Fika är livet

Receptet är ur boken "Fika är livet" av Linda Hansson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner48 rutor
  • 3 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 6,75 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2,25 dl mjölk
  • 225 g smör, smält och avsvalnat
  • 1,5 msk kakao
  • 3 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 3,5 dl florsocker
  • 4 msk smör, smält
  • 4 msk kaffe, starkt
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • kokos

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda och sikta mjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten lite i taget, omväxlande med mjölk och smält avsvalnat smör. Rör till sist ner siktad kakao och vaniljsocker.
  2. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform (20 x 30 cm). Bred ut den jämnt och grädda i ca 15 minuter på 225 grader.
  3. Rör ihop glasyren och bred den över hela kakan medan den fortfarande är ljummen. Strö över kokos och skär upp i lagom stora bitar.
TIPS!
Fika är livet_omslag

Fika är livet

Receptet är ur boken "Fika är livet" av Linda Hansson, Bonnier fakta.

läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer