Mjuk plommonkaka

Mjuk plommonkaka
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Mjuk plommonkaka

43

11 steg att laga

12 ingredienser

1 h 20 m

Sagolik och underbart saftig plommonkaka som är enkel att baka. Perfekt både som fika och efterrätt.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 salt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grekisk yoghurt (eller gräddfil)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,66 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 4-5 msk muscovadosocker
  • ca 15-20 färska plommon, halverade och urkärnade

Servering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ formen åt sidan.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
  3. Vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker i en annan skål.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar, blanda eller vispa väl emellan.
  5. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
  6. Strö muscovadosocker i botten på formen.
  7. Lägg plommonhalvorna med insidan neråt och täck hela botten.
  8. Häll smeten över plommonhalvorna och släta till ytan.
  9. Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter till 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.
  10. Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat. 
  11. Sikta eventuellt lite florsocker över kakan innan servering.