Mjuk plommonkaka
Mjuk plommonkaka
12 ingredienser
1 h 20 m
Sagolik och underbart saftig plommonkaka som är enkel att baka. Perfekt både som fika och efterrätt.
Ingredienser
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 salt
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 2,5 dl grekisk yoghurt (eller gräddfil)
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,66 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
- 4-5 msk muscovadosocker
- ca 15-20 färska plommon, halverade och urkärnade
Servering
- florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm. Ställ formen åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
- Vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar, blanda eller vispa väl emellan.
- Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
- Strö muscovadosocker i botten på formen.
- Lägg plommonhalvorna med insidan neråt och täck hela botten.
- Häll smeten över plommonhalvorna och släta till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter till 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.
- Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat.
- Sikta eventuellt lite florsocker över kakan innan servering.