Ugnspannkaka med sidfläsk och äpple

koket.se
Ugnspannkaka med sidfläsk och äpple
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Ugnspannkaka med sidfläsk och äpple

10 ingredienser

Ugnspannkaka med svenska äpplen, timjan, sidfläsk och hasselnötter.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 ägg
  • 1 l standardmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 kruka timjan
  • 2 svenska äpplen
  • 1 gul lök
  • 150 g rökt och rimmat sidfläsk
  • 50 g hasselnötter, rostade

Gör så här

  1. Sätt på ungen på över- och undervärme på 230 grader och placera en ugnssäker form till pannkakan i ugnen så den blir varm.
  2. Börja med pannkakssmeten genom att smälta smöret.
  3. Blanda parallellt äggen med mjöl och hälften av mjölken och blanda runt tills den är helt slät. Låt smöret komma ner i temperatur innan den går i smeten.
  4. Det går att hälla ner lite mjölk för att snabba på nedkylningen.Tillsätt den sista mjölken, smöret, lite salt samt hackad timjan i smeten och blanda runt. Ställ pannkakssmeten åt sidan.
  5. Ta bort svålen på sidfläsket och strimla ner det i tunna strimlor. Fortsätt med löken, fint hackad.
  6. Ta ut formen från ugnen, häll lite matolja i botten och häll ner sidfläsk samt löken och fördela jämnt i formen. Ställ tillbaka i ugnen och låt steka där i ca 10 minuter.
  7. Skär ner äpplena i tunna skivor och hacka över de rostade hasselnötterna.
  8. Ta ut formen ur ugnen, blanda ner äpple och hasselnötter samt slå på smeten.
  9. Baka sedan i ugnen på 230 grader i ca 30 minuter.
  10. Servera din ugnspannkaka tillsammans med lingon. Smaklig måltid!