Matvetesallad med lax

9 röster
30 min
2-4
Matvetesallad med lax
Foto: TV4

Matvetesallad med lax och rostade rotfrukter, tillsammans med enkel hovmästarsås.

30 min
2-4

Du behöver

  • 200 g matvete (alt 4-5 dl färdigkokt matvete)
  • 2 morötter, skalade
  • 2 palsternackor, skalade
  • 2 msk grovkornig senap
  • 3 msk senap (svensk)
  • 3 msk färsk dill, finskuren
  • 2 msk vatten
  • 2 msk ättika
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl matolja utan stark smak, (solros eller rapsolja)
  • 200 g gravad lax, i bit

Gör så här

  1. Koka vetet enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skär morot och palsternacka i grova bitar, gnid in med olja och salt och rosta dem i ugn i 225 grader tills de är gyllene.
  3. Vispa ihop grov senap, vanlig senap, dill, vatten, ättika och socker.
  4. Tillsätt olja i en fin stråle under vispning, tills du får en dressing som liknar hovmästarsås.
  5. Skär gravlaxen i kuber och blanda sedan rostade rotfrukter, matvete och lax med dressingen till en matig salad, smaka av med salt.
10 september 2012