Päronpaj med mandel

koket.se
Päron- och mandelpaj
Foto: tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Päronpaj med mandel

17 ingredienser

Päron- och mandelpaj - mördegsbotten fylld med vaniljkokta päron och mandelkräm. Världens godaste fika!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Mandelkräm

  • 60 g äggula [4 st]
  • 60 g strösocker [0,75 dl]
  • 15 g majsstärkelse [1,5 msk]
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g standardmjölk [2,5 dl]
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g sötmandel, flisad, att strö över

Vaniljkokta päron

  • 1 vaniljstång
  • 250 g torrt vitt vin [2,5 dl]
  • 700 g vatten [7 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 4 päron hårda

Mördegsbotten

  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 20 g äggula [1 st]

Garnering

  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Mandelkräm

  1. Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
  4. Koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen har tjocknat till en kräm. Häll ner krämen i en bunke och låt den svalna i kylen.
  5. Riv mandelmassan och blanda i omgångar ner vaniljkrämen i den till en slät mandelkräm.

Vaniljkokta päron

  1. Dela vaniljstången på längden, skapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull.
  2. Tillsätt vin, vatten och strösocker. Koka upp och skala under tiden päronen. Dela dem i halvor och gröp ur kärnhusen med en sked.
  3. Lägg ner halvorna i kastrullen och låt dem sjuda tills de har blivit mjuka 10-15 minuter. Ställ åt
  4. sidan och låt svalna i lagen.

Mördegsbotten

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Fodra en fyrkantig form med löstagbar kant, 22 × 22 cm, alternativt en rund form, 24 cm i diameter, med degen.
  3. Sätt ugnen på 190 grader. Fördela mandelkrämen jämnt i formen. Låt päronen rinna av och lägg dem på krämen.
  4. Strö flisad mandel över krämen och päronen, grädda mitt i ugnen i 30–32 minuter.
  5. Låt svalna och pudra florsocker över före servering.