Har du frysta körsbär som du vill baka något gott på? Spana in detta ljuvliga recept på körsbärspaj! Servera med vaniljglass och du är i körsbärshimlen.
Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.
Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar.
Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.
Fyllning
Tina de frysta körsbären i en kastrull på låg värme.
Blanda strösocker och maizena i en bunke och blanda det med körsbären. Tillsätt fröna från en vaniljstång och citronsaft. Värm på allt till en kompott i cirka 5 minuter.
Sätt på ugnen på 190 grader. Häll i fyllningen i pajskalet, dekorera kanten med resterande deg och grädda mitt i ugnen på 190 grader i 40-45 min.
Ta ut och låt svalna helt. Servera med vaniljglass.