Jordgubbstårta med limemarinerade jordgubbar

Jordgubbstårta med limemarienerade jordgubbar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Jordgubbstårta med limemarinerade jordgubbar

119

21 ingredienser

Klassisk sommartårta med vaniljkräm, grädde och limemarinerade jordgubbar.

Ingredienser

portioner12

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 0,5 citron, zesten (rasp)
  • smör
  • ströbröd

vaniljkräm

  • 60 g äggula [4 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 20 g osaltat smör

Dränkning

  • frysta jordgubbar
  • strösocker
  • vatten
  • limefrukt

Garnering och fyllning

  • 0,5 dl jordgubbsylt
  • färska jordgubbar
  • 600 g grädde, vispad [6 dl]

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vit och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i raspet från en citron.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.
  4. Vaniljkräm
    Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
  5. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medans du rör.
  6. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen.
  7. Dränkning
    Koka upp jordgbbar, strösocker, vatten och limesaft, sila av jordgubbsköttet och låt svalna
  8. Montering
    Dela botten i 3 delar
  9. Botten 1, jordgubbsylt och ett tunt lager vipsad grädde
  10. Botten 2, dränkning och vaniljkräm
  11. Den vaniljkräm som blir över blandar du ner i den vispade grädden.
  12. Botten 3, Stryk upp tårtan med vispad vaniljgrädde och dekorera med färska jordgubbar