Fläskfilé med vitlöks- och basilikadressing

koket.se
Fläskfilé med vitlöks- och basilikadressing
Foto: TV4

Fläskfilé med vitlöks- och basilikadressing

Av: Mira Sirelius

Från: Mitt kök

11 ingredienser

45 min

Ugnsstekt fläskfilé med vitlöks- och basilikadressing. Festlig middag!

Se Mira Sirelius laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskfilé (eller fläskytterfilé)
  • 700 g potatis (fast sort)
  • 300 g rucolasallad
  • 1 rödlök
  • 150 g fetaost
  • 300-400 g körsbärstomater

dressing

  • 5 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2-4 klyftor vitlök (smaka av efter tycke)
  • 1 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Bryn fläskfilén runt om i stekpanna, salta och peppra.
  3. Sätt in fläskfilén i ugnen i 20 minuter.
  4. Lägg in fläskfilén i folie och låt den vila tills servering.
  5. Tvätta potatisen (ev skala den om man vill det)
  6. Skär av kanterna på potatisen och därefter skiva den i ca 1-1,5 cm tjocka skivor.
  7. Lägg dem i en ugnsform och blanda dem med olja.
  8. Sätt in potatisen i ugnen i ca 30 min på 200 grader.
  9. Förbered grönsakerna inför servering genom att tvätta grönsakerna, skär körsbärstomaterna i halvor, tärna fetaosten och strimla rödlöken i klyftor.

Dressingen

  1. Häll olivoljan i ett litermått.
  2. Skala vitlöksklyftorna och lägg i 2 i olivoljan.
  3. Klipp av all basilika från krukan, strimla den lätt och lägg i olivoljan, salta och peppra.
  4. Mixa detta till en jämn ljusgrön dressing.
  5. Smaka av, vill man lägger man i mer vitlök, salt och peppar.

Servering

  1. Ta fram ett stort fat.
  2. Ringla över en del av ruccolan.
  3. Skär köttet i lika stora bitar som potatisen.
  4. Lägg på en del av potatisen på ruccolan på det stora fatet.
  5. Likaså med en del av köttet.
  6. Lägg på en del av körsbärstomaterna och löken på köttet.
  7. Varva ingredienser några gånger.
  8. Toppa med fetaosten och ringla över 2/3 av dressingen.
  9. Resten av dressingen kan man servera i en skål på bordet så får gästerna ta efter smak.
  10. Ställ fram det stora fatet mitt på bordet så alla gäster få ta själva så mkt de behagar.
  11. Servera gärna ett gott brytbröd till!