Laxmacka med dragonmajonnäs och fänkål
Laxmacka med dragonmajonnäs och fänkål
13 ingredienser
Fet lax och len majonnäs smakar ljuvligt till en syrlig, krispig fänkålssallad. Tänk på att alla ingredienser till majonnäsen ska hålla samma temperatur för att du ska kunna vispa samman majonnäsen utan att den spricker.
I videoklippet ovan:
Lisa Lemke besöker ett laxrökeri och visar hur man fixar den smarrigaste laxmackan.
Ingredienser
Dragonmajonnäs
- 1 äggula
- 1 dl rapsolja
- 1,5 msk dragon, finhackad
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk citron, pressad
- salt
Fänkålssallad
- 1 fänkål (stor)
- 1 citron, saft från hela och skal från halva
- 2 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
Till servering
- 4 skivor vitt surdegsbröd (eller rågbröd)
- 400 g kallrökt lax, i skivor (eller najadlax)
Gör så här
Dragonmajonnäs
- Blanda äggulor, finhackad dragon och dijonsenap i en mixerskål.
- Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med stavmixer eller vispar kraftigt med en visp tills majonnäsen fått en krämig konsistens.
- Smaka av med salt och citronsaft och ställ åt sidan.
Fänkålssallad
- Dela fänkålen på längden och skär bort roten. Hyvla fänkålen mycket fint, gärna på en mandolin.
- Häll över citronsaft, citronskal och olivolja och krama in dressingen i fänkålen. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering
- Bred lite majonnäs över brödskivorna. Lägg laxen över, toppa med fänkålssallad och avsluta med lite mer majonnäs. Krydda gärna med lite nymalen svartpeppar på toppen och servera.