Knaprig bärpaj

koket.se
Bärpaj
Foto: TV4
Karin Andersson
Karin Andersson

Knaprig bärpaj

20 ingredienser

1,5 h

Bärpaj fylld med blåbär och hallon samt mandelcrusttopping och hemmagjord vaniljsås

Se Karin Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner paj
  • 250 g hallon
  • 250 g blåbär
  • ev strösocker

pajdeg

  • 1 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl rörsocker
  • 1 tsk bakpulver

Mandelcrust

  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 4 msk honung

vaniljsås

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl rörsocker
  • 5 äggulor

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck eller kavla ut den i en pajform.
  2. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn på 175 grader i ca 10-12 min.
  3. Blanda ihop mandelcrust toppingen.
  4. Fyll pajskalet med bären, sockra lite om bären är sura.
  5. Smula över mandelcrustet ovanpå bären så att de täcks och kör in pajen i ugnen, ytterligare 20-30 minuter.

Vaniljsås

  1. Vispa ihop äggulor, mjölk, grädde och socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut de svarta fröna.
  2. Tillsätt frön och resten av vaniljstången i kastrullen och sjud upp allt under ständig omkörning.
  3. Dra av vaniljsåsen från värmen efter första bubblan.
  4. Låt svalna, sila och servera till pajen.