Knaprig bärpaj
Knaprig bärpaj
20 ingredienser
1,5 h
Bärpaj fylld med blåbär och hallon samt mandelcrusttopping och hemmagjord vaniljsås
Se Karin Andersson laga receptet


Ingredienser
- 250 g hallon
- 250 g blåbär
- ev strösocker
pajdeg
- 1 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl rörsocker
- 1 tsk bakpulver
Mandelcrust
- 0,5 dl sötmandel, hackad
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl solroskärnor
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl havregryn
- 75 g smör
- 4 msk honung
vaniljsås
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl rörsocker
- 5 äggulor
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck eller kavla ut den i en pajform.
- Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn på 175 grader i ca 10-12 min.
- Blanda ihop mandelcrust toppingen.
- Fyll pajskalet med bären, sockra lite om bären är sura.
- Smula över mandelcrustet ovanpå bären så att de täcks och kör in pajen i ugnen, ytterligare 20-30 minuter.
Vaniljsås
- Vispa ihop äggulor, mjölk, grädde och socker i en kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut de svarta fröna.
- Tillsätt frön och resten av vaniljstången i kastrullen och sjud upp allt under ständig omkörning.
- Dra av vaniljsåsen från värmen efter första bubblan.
- Låt svalna, sila och servera till pajen.