Kanelbullar penslade med sockerlag
Kanelbullar penslade med sockerlag
14 ingredienser
Baka kanelbullar med klassisk vetedeg smaksatt med kardemumma. Pensla med sockerlag för fina och glansiga bullar som håller länge.
Se Christina Gyllner laga receptet

Ingredienser
Vetedeg
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 ägg (stort)
- 0,13 förp färsk jäst, en boll på ca 1 cm räcker
- 1 msk flingsalt
- 1 msk hela kardemummakärnor, (mät upp först, mortla sedan)
- 3,5 dl mjölk, rumsvarmt
- 10,5 dl vetemjöl
Fyllning
- 175 g smör, rumsvarmt
- 1,25 dl strösocker
- 2 msk malen kanel
Sockerlag till pensling
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Övrigt
- pärlsocker
Gör så här
- Blanda ihop alla ingredienser till degen i en stor bunke.
- Antingen för hand eller i maskin.: knåda degen till smidig, låt sen jäsa under en fuktig bakduk i 2,5-3 timmar.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan länge. Täck med plast.
- När degen jäst klart, sträck ut degen lite med händerna, och kavla sedan ut på mjölat bakbord.
- Bred ut fyllningen och rulla ihop degen till en rulle eller skär remsor och tvinna ihop till knyten.
- Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under plastfilm i ca 2 timmar.
- Koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen, se till att sockret löst sig.
- Strö över pärlsocker över bullarna och grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Precis när bullarna kommer från ugnen penslar du med sockerlagen. Detta gör att bullarna får som en hinna på sig som gör att bullarna håller sig längre och får en otrolig glans.