Fikon och mandeltartletter
Fikon och mandeltartletter
12 ingredienser
Tartletter fyllda med mandelkräm, fikon och mandellikör.
Se Christina Gyllner laga receptet


Ingredienser
Pajskal
- 6 dl vetemjöl
- 3 msk florsocker
- 250 g smör, kallt
- 2 äggulor
- 0,5 dl vatten, kallt
Mandelkräm
- 100 g mandelmjöl [2,5 dl]
- 1 dl florsocker
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg
- 1 msk vetemjöl
Fyllning
- 12 färska fikon
- 2 msk mandellikör
Gör så här
- Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt tärnat smör.
- Pulsera tills smöret är i ärtstorlek. Tillsätt äggulorna och lite vatten i taget. Pulsera tills det precis går ihop. Plasta in i plastfilm och lägg i kylen i 30 min.
- Blanda ihop alla ingredienserna till en slät kräm. Ställ åt sidan tills användning.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram degen ur kylen och kavla ut till ca 2-3 mm tjock. Använd 4 st tartletteformar, ca 10 cm i diameter – skär till 4 st rundlar så att de passar formarna. Lägg en rundel i varje tartletteform.
- Skiva hälften av fikonen i skivor och blanda med mandellikören.
- Sprid ut ett tunt lager mandelkräm i varje tartlette. Toppa med skivade fikon. Fördela resterande mandelkräm mellan tartletterna. Skär resterade fikonen i passande storlek och tryck ner i mandefyllningen.
- Grädda i ca 40-50 minuter. Täck med lite folie om tartletterna börjar få för mycket färg.
- Grädda tills pajskalet är gyllene och mandelkrämen satt sig. Njut med en kula vaniljglass.