Fikon och mandeltartletter

koket.se
Fikon och mandeltartletter
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Fikon och mandeltartletter

12 ingredienser

Tartletter fyllda med mandelkräm, fikon och mandellikör.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 250 g smör, kallt
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl vatten, kallt

Mandelkräm

  • 100 g mandelmjöl [2,5 dl]
  • 1 dl florsocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl

Fyllning

  • 12 färska fikon
  • 2 msk mandellikör

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt tärnat smör.
  2. Pulsera tills smöret är i ärtstorlek. Tillsätt äggulorna och lite vatten i taget. Pulsera tills det precis går ihop. Plasta in i plastfilm och lägg i kylen i 30 min.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till en slät kräm. Ställ åt sidan tills användning.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Ta fram degen ur kylen och kavla ut till ca 2-3 mm tjock. Använd 4 st tartletteformar, ca 10 cm i diameter – skär till 4 st rundlar så att de passar formarna. Lägg en rundel i varje tartletteform.
  6. Skiva hälften av fikonen i skivor och blanda med mandellikören.
  7. Sprid ut ett tunt lager mandelkräm i varje tartlette. Toppa med skivade fikon. Fördela resterande mandelkräm mellan tartletterna. Skär resterade fikonen i passande storlek och tryck ner i mandefyllningen.
  8. Grädda i ca 40-50 minuter. Täck med lite folie om tartletterna börjar få för mycket färg.
  9. Grädda tills pajskalet är gyllene och mandelkrämen satt sig. Njut med en kula vaniljglass.