Chocolate peanutbutter tart
Chocolate peanutbutter tart
12 ingredienser
Krämig paj med mörk choklad och jordnötssmör.
Okokt ris till gräddning av pajskal är ett bra tips. Denna paj går utmärkt att förbereda dagen innan. /Christina
Se Christina Gyllner laga receptet


Ingredienser
Botten
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 tsk salt
- 0,75 dl kakao
- 100 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 3 msk grädde
Fyllning
- 1,5 dl jordnötssmör
- 1,75 dl grädde
- 150 g mörk choklad 60 %
- salt (en nypa)
Gör så här
Chocolate peanutbutter tart
- Sikta samma mjöl, salt och kakao i en skål.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt.
- Blanda ner mjöl varvat med grädde. Se till att allt är välblandat.
- Plasta in degen i plastfilm och låt vila i kylen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, se till att diametern är lite större än din pajform. För över degen till pajformen och se till att få fina rena kanter.
- Täck botten med bakplåtspapper och häll över okokt ris som tyngd. Detta gör att kanterna inte åker ner. Grädda cirka 15 minuter, ta bort riset och grädda yttterligare cirka 10 minuter tills botten är välgräddat. Låt svalna ordentligt.
Fyllning
- Värm jordnötsmöret i micron tills flytande, ca 30 sekunder. Använd 1 dl för att fylla pajskalet. Låt stena i frysen i 10 minuter.
Chokladkräm
- Koka upp grädde och häll över den hackade chokladen. Tillsätt salt och rör tills slätt. Låt stå cirka 5 min.
- Använd resterade 0.5 dl jordnötssmör, värm igen om den är för fast.
- Häll chokladkrämen i pajskalet, jämna till ytan. Använd en spritspåse och fördela jordnötssmöret i diagonal zick zack mönster. Använd en tandpetare och dra ut fina swirls i chokladkrämen.
- Ställ pajen i kylen 1 timme och låt stelna. Skär fina bitar och servera med ett glas mjölk.