Min bästa vaniljkräm

POPULÄRT
Min bästa vaniljkräm
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Min bästa vaniljkräm

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

6 ingredienser

20 m

"Beroende på vad jag ska använda vaniljkrämen till brukar jag justera hur tjock den blir. Om jag bara ska ha den som tillbehör till en paj t.ex. så behåller jag receptet som det är. Men för tårtfyllning vill jag gärna ha den tjockare och har då antingen i en extra äggula (vilket jag tycker ger bäst och krämigast resultat) eller 1 msk extra maizena." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner sats
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver [eller 1 vaniljstång]
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.
  4. Häll sedan över krämen i en kall skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.